miercuri, 19 ianuarie 2011

Cum să scoţi la imprimantă 52 de miliarde de euro şi scapi basma curată?


Asta da întrebare, răspunsul vi-l dau imediat, cred ca interesează pe toata lumea reţeta, mai ales în timpurile astea crizate. Răspunsul este la Irlanda, în vremuri de mari încercări economice s-au gândit ei că soluţiile simple sunt şi cele mai bune, aşa că au hotărât să mai imprime vreo 52 de miliarde de euro, aşa ca să mai scoată lumea şi mai ales băncile din criză. Problema e următoarea: pentru ca un stat să pună în circulaţie noi bancnote, trebuie să aibă un "spate" cum s-ar zice, o motivaţie, banii, sunt hârtii, dar pentru a deveni valoare trebuie să fie susţinuţi, fie de valori, de obligaţiuni din vizteria statului, fie să intre în circulţie pentru a înlocui bancnotele vechi...în traducere nu poţi scoate bani la imprimantă de fiecare dată când băncile sau populaţia se plâng că nu mai au.
Şi totuşi Banca Centrală a Irlandei a avut "cohones" şi a făcut asta, inainte de a aştepta unda verde a Băncii Centrale Europene, i-au scos la imprimantă şi gata, acum sunt gata să ajute orice ţară care ar avea nevoie de un împrumut. Şi ce credeţi ca a făcut Banca Europeană, mai nimic, se pare că se pregăteşte să-şi dea acordu.
Ce mai incoace şi încolo, Irlanda a cam luat peste picior, toate statele astea care s-au chinuit aproape un an cu măsuri de stopare a crizei, cu tot cu tăierile salariale, cu mărirea taxelor şi impozitelor. Numa noi nu ne-am putut gândi să mai scoatem nişte bani la imprimantă, cre' că ieşeam mai ieftin... şi nici nu nu mai imprumutam atâta de la FMI.
Exemplu de ţară cu atitudine, a pus picioru în prag şi a hotărât că nu mai împrumută de la nici o Banca Centrală Europeană, de genu: nu ne trebuie banii voştrii că ne facem noi alţii noi nouţi şi ieşim din criză.
Bine, acuma legal vorbind ce a făcut Irlanda e o mârşavie, sunt bani contrafăcuţi, interesant de urmărit cum va reacţiona Parlamentul European, statele europene, la toată chestia asta...sau va fi încă o escrocherie trecută sub tăcere, oricum media românească încă nu a răsuflat prea mult despre asta, tind să cred că va fi băgată sub preş şi uitată..om trăi şi om vedea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu